środa, 13 sierpnia 2014

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym - czyli obiad w 8 minut

Macie już pomysł na jutrzejszy obiad? Może makaron w 8 minut?

Składniki (dla 2 osób)

  • 1 puszka pokrojonych pomidorów w puszce;
  • 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym albo w oleju);
  • pół paczki makaronu pełnoziarnistego
  • dwa średnie ząbki czosnku
  • pół średniej cebuli
  • łyżka stołowa ziół prowansalskich
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ser (może być oczywiście parmezan ale może też być inny dający się utrzeć żółty ser)
  • gałązka świeżych ziół do dekoracji

Przygotowanie

  1. Wrzucamy makaron do gorącej, wcześniej osolonej wody i w czasie kiedy się gotuje przygotowujemy sos. Mój ulubiony makaron gotuje się 8 minut, stąd mam tylko tyle czasu na przygotowanie sosu ;)
  2. Rozgrzewamy patelnię. Jeśli korzystamy z tuńczyka w oliwie odsączamy delikatnie tuńczyka, tak by zostało trochę oleju na którym podsmażamy tuńczyka i drobno posiekaną cebulę i czosnek. Czekamy aż cebula zmięknie. Uwaga, by nie przypalić czosnku! Jeśli korzystamy z tuńczyka w sosie własnym - odsączamy go z sosu, rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy, i postępujemy jak wyżej.
  3. Dodajemy puszkę pomidorów i zioła prowansalskie. Czekamy aż wszystko się zagotuje.

Serwowanie 

Osobiście preferuje odsączyć makaron na durszlaku i połączyć go jeszcze na patelni z sosem. Rozłożyć obklejony sosem makaron na talerze i posypać startym serem i udekorować świeżą pietruszką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co Ty na to? Podziel się z nami!