Macie już pomysł na jutrzejszy obiad? Może makaron w 8 minut?
Składniki (dla 2 osób)
- 1 puszka pokrojonych pomidorów w puszce;
- 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym albo w oleju);
- pół paczki makaronu pełnoziarnistego
- dwa średnie ząbki czosnku
- pół średniej cebuli
- łyżka stołowa ziół prowansalskich
- łyżka oliwy z oliwek
- ser (może być oczywiście parmezan ale może też być inny dający się utrzeć żółty ser)
- gałązka świeżych ziół do dekoracji
Przygotowanie
- Wrzucamy makaron do gorącej, wcześniej osolonej wody i w czasie kiedy się gotuje przygotowujemy sos. Mój ulubiony makaron gotuje się 8 minut, stąd mam tylko tyle czasu na przygotowanie sosu ;)
- Rozgrzewamy patelnię. Jeśli korzystamy z tuńczyka w oliwie odsączamy delikatnie tuńczyka, tak by zostało trochę oleju na którym podsmażamy tuńczyka i drobno posiekaną cebulę i czosnek. Czekamy aż cebula zmięknie. Uwaga, by nie przypalić czosnku! Jeśli korzystamy z tuńczyka w sosie własnym - odsączamy go z sosu, rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy, i postępujemy jak wyżej.
- Dodajemy puszkę pomidorów i zioła prowansalskie. Czekamy aż wszystko się zagotuje.
Serwowanie
Osobiście preferuje odsączyć makaron na durszlaku i połączyć go jeszcze na patelni z sosem. Rozłożyć obklejony sosem makaron na talerze i posypać startym serem i udekorować świeżą pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co Ty na to? Podziel się z nami!