czwartek, 16 października 2014

Zdrowie biegaczki - jak przetrwać okres przeziębienia i grypy

Powoli wkraczamy w okres roztrenowania. Nasz organizm po trudach sezonu 2014 z pewnością z niecierpliwością czeka na wolne.

Często bywa jednak tak, że pełna mobilizacja organizmu od lutego do października wyczerpuje nasze siły witalne na tyle, że zaraz po odwieszeniu butów na kołek drapie nas w gardle, zaczyna lecieć z nosa, a czasami po prostu musimy uznać wyższość Pani Grypy i rozkładamy się na dobre.

Dlatego właśnie chciałam podzielić się z Wami kilkoma przepisami, które do tej pory skutecznie odstraszają ode mnie wszelkie choroby w okresie roztrenowania, który w naszym klimacie pokrywa się z nadejściem jesieni a wraz z nią chłodniejszych dni.

Konfitura malinowa

Składniki:

  • Maliny (mogą być mrożone), ok. 300-400 g,
  • Miód (ok. 1 łyżki)
Przygotowanie:
Maliny (ja użyłam mrożonych) wrzucamy do garnka i gotujemy je od czasu do czasu mieszając do momentu, kiedy się rozpadną i odparuje z nich część wody. Ja preferuję konsystencję gęstego sosu. Maliny zostawiamy w garnku aż przestygną i dodajemy dużą łyżkę miodu. Pamiętajcie żeby nie dodawać miodu do gorących malin, bo wszystkie wartości w nim zawarte, m.in. cukry, związki białkowe, enzymy, kwasy organiczne, witaminy, składniki mineralne, bezpowrotnie wyparują.

Syrop miodowo imbirowy do wody lub herbaty

Składniki:
  • Cytryna,
  • Korzeń imbiru,
  • Miód
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z całej cytryny do przygotowanego wcześniej naczynia, polecam mały słoiczek. Na najdrobniejszych oczkach tarki ścieramy imbir. Imbir wrzucamy do słoiczka, do którego dodajemy dwie duże łyżki miodu. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Syrop gotowy!



Pamiętajcie, że oba produkty, jako że bez konserwantów i w ogóle "full natural", wymagają przechowywania w lodówce.



Teraz nie pozostaje nam nic innego jak naparzyć gorącej herbaty, wziąć w garść jakąś ciekawą książkę i ułożyć się wygodnie pod kocem i rozkoszować się smakiem herbaty z konfiturą lub syropem...



Smacznego!

1 komentarz:

Co Ty na to? Podziel się z nami!