środa, 7 maja 2014

Chrupiące pieczywo Wasa według przepisu Emelie

Bardzo lubię pieczywo typu Wasa. Staram się jednak jeść świadomie, dlatego czytam etykiety na produktach. Co można znaleźć w tych chlebkach? Moim zdaniem zupełnie zbędne spulchniacze, ekstrakty słodowe czy odtłuszczone mleko w proszku.

Od dłuższego czasu śledzę blog Emelie Forsberg - fantastycznej szwedzkiej biegaczki górskiej, zawodniczki teamu Salomona, która w bieganiu osiągnęła już prawie wszystko choć ma dopiero 28 lat. A z wykształcenia jest... piekarzem. Na swoim blogu Emelie umieściła ostatnio fantastyczny przepis, który już wypróbowałam i mówiąc szczerze - pieczywo ze sklepu się do niego nie umywa.

Czego potrzebujemy?
  1. Bidon (Emelie do odmierzania składników posługuje się bidonem, który każdy biegacz zazwyczaj posiada w zanadrzu, w odróżnieniu do wagi spożywczej),
  2. Papier do pieczenia albo silikonowa podkładka do pieczenia - papier potrafi się przykleić, jeśli jest zbyt cienki),
  3. Sprawny piekarnik.
Składniki:
  1. 0,2 l mąki (żytnia, pszenna czy kukurydziana - nie ma znaczenia, można dodać również błonnik. Ja dodałam tylko mąkę żytnią i błonnik),
  2. 0,3 l nasion i suszonych owoców (dodałam słonecznik, siemię lniane, posiekane migdały, posiekane suszone morele. Emelie poleca również pestki dyni, nasiona lnu czy owoce jagód goi. Zaznacza przy tym, by nasion było więcej niż orzechów, dzięki czemu struktura chlebka jest drobniejsza i lepiej trzyma się razem.),
  3. 0,5 łyżeczki soli,
  4. 0,25 l wody,
  5. łyżeczka cynamonu (jeśli lubicie).
Przygotowanie:
  1. Zmieszać wszystkie suche składniki, dodać wody. Pomieszać.
  2. Masę rozsmarować na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Warstwa powinna być dość cienka (ja rozsmarowałam masę na grubość ok. 0,5 cm). Posypać wierzch odrobiną cynamonu.
  3. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 150 C. Po 25 minutach wyjąć blachę i pokroić chleb na odpowiadające nam kawałki. Włożyć do piekarnika na kolejne 30-35 min w zależności jak kruche ma być Wasze pieczywo.
Po ostygnięciu możecie delektować się swoim własnoręcznie upieczonym chlebkiem typu Wasa.

Oryginalny przepis i inne informacje o Emelie znajdziecie tu:

Smacznego!

1 komentarz:

Co Ty na to? Podziel się z nami!